24 hodinový závod O železného muže/lady - červenec 2018 - PLZEŇ

10.07.2018 23:09

7. a 8. července    -    5. ročník 24 hodinového závodu O železného muže/lady –- PLZEŇ

 Stává se již tradicí, že na začátku prázdnin se tříčlenná družstva utkají o titul největšího vytrvalce ve střelbě, nespavosti i množství snědeného jídla. My, lukostřelci TJ Jiskry Humpolec se tohoto závodu účastníme pravidelně od roku 2016. (Eva Šílová, Jirka Moravec, Honza Lojda, Petr  Weingärtner a Mirek Háva, to jsou ti borci, kteří se nebojí  výzev J ) V loňském roce jsme sestavili dokonce dvě družstva.

Letos jsme závod absolvovali, Petr  Weingärtner a Mirek Háva ve dvojici. Má to své výhody, neprali jsme se o to, kdo bude střílet, vidina 12ti hodin nepřetržitého střílení nám to nedovolila. Jeden střílí, druhý odpočívá.  Pokud jsme chtěli dosáhnout maximálního výkonu, zvolili jsme režim střídání se po dvou tratích. Vždy po odstřílení  12ti sad, což je standartní délka závodu terčové lukostřelby. Časově to bylo příznivé, pokud bylo světlo, ale v noci 1 hodina na spánek byla zničující. A to, že je Petr opravdu železný muž, dokázal tím, že si přidal ještě jednu výzvu, co vám budu povídat zeptejte se ho sami, naordinovat si půst při vytrvalostním závodě, chce velkou odvahu a kázeň - smekám před výkonem.

Závod byl odstartován v sobotu v poledne a my tak natěšení na střelbu, začali s plným elánem. Závodní tempo se drželo po celých 24 hodin, 4 minuty na sadu, dojít pro šípy a znovu 4 minuty na sadu. A tak dál po celých 24 hodin. Jediná výjimka byly mezisoutěže, které naopak závod ztěžovaly a pak přestavba tratí. Vždy po 8mi hodinách se terčovnice přiblížily o 10 metrů blíže ke střelcům. Výchozí délka byla 60m.

Abychom se nenudili, a nezevšedněla nám činnost lukostřelce, pořadatelé si připravili minisoutěže a tím nás udržovali v nejistotě, kdy a co nás čeká.

Hned na první minisoutěži jsme pocítili (teda Petr) chybějícího třetího člena týmu. Úkolem bylo odstřílet sadu 6ti šípů, aniž se střelec  dotýká země. Naše řešení se ukázalo jako výborné, Petr ležel na zemi a já, právě po jídle, stál na něm. Obdivuhodná stabilita naší sestavy nám zajistila 3. nej výsledek, ale Petr pak dlouho nemluvil a rovnal si kosti. Další soutěže, jako 20 kliků anebo 20 dřepů se závažím nás kupodivu vybičovaly k dobré střelbě ( on ten luk je tak nějak potom lehčí J ) Naopak vypít na čas plechovku piva a jít střílet by se nevyplatilo. Naštěstí jsou pravidla nekompromisní a pijáka musel nahradit kolega. Veselo bylo i při noční střelbě za úplné tmy, kdy jediné co svítí je fosforeskující kroužek na terči. Nad ránem, to už ptáčci krásně zpívali, jsme stříleli na poukázky připevněné na terči. Byly to poukázky na palačinky a i my jsme měli možnost ochutnat J  Lov na palačinky se zdařil. J

 

Když se vrátím k průběhu hlavního závodu a výsledkům, vedli jsme si dobře, drželi jsme si stále průběžné 3. místo. Petrova úžasná střelba s průměrem 9 bodů a moje, dovolím si říct důstojná střelba týmové dvojky nás držela na vrcholu J  výkonnost jsme udrželi až do konce( možná jsme se i zlepšili, trať 40 m je přeci jen pro mě více psychicky zvládnutá ), ale nestačilo to… Pouhých 12 bodů, které nás dělily od podia, nás poslalo domů s bramborovou medailí.  Vzhledem ke skóre 9782 bodu je to hodně těsné.

Statistika závodu ještě není zveřejněna, takže  odhadem :

zúčastnilo se 8 týmů,

6 strelců bylo mimoplzeňských- Humpolec, Praha ,Votice

Vystřeleno bylo cca 1250 šípů na družstvo

Nej hláška – a to budeme střílet i v 11 v noci???  …ne my budeme střílet i ve 3 ráno J

 

Počasí se náramně vydařilo, sluníčko svítilo co mohlo, malý deštík neublížil, noční chlad nás nepřekvapil a sluníčko až do konce závodu v neděli nám přálo J

 

Při odjezdu jsme si slíbili, že 6. ročník Železného muže, určitě absolvujeme

 

„Piráti z Humpolce“   Mirek a Petr

 

 

Odkaz na fotogalerii :

https://mirekhava.rajce.net/2018_07_07_24_hodinovy_zavod_O_zelezneho_muze_lady_-_PLZEN